HADIS 40 : ISLAM, IMAN & IHSAN

3 RUKUN AGAMA : HURAIAN ISLAM, IMAN & IHSAN

عَنْ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَيْضًا قَالَ : بَيْنَمَا نَحْنُ جُلُوْسٌ عِنْدَ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم ذَاتَ يَوْمٍ إِذْ طَلَعَ عَلَيْنَا رَجُلٌ شَدِيْدُ بَيَاضِ الثِّيَابِ شَدِيْدُ سَوَادِ الشَّعْرِ, لاَ يُرَى عَلَيْهِ أَثَرُ السَّفَرِ وَلاَ يَعْرِفُهُ مِنَّا أَحَدٌ, حَتَّى جَلَسَ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, فأَسْنَدَ رُكْبَتَيْهِ إِلَى رُكْبَتَيْهِ, وَوَضَعَ كَفَّيْهِ عَلَى فَخِذَيْهِ, وَ قَالَ : يَا مُحَمَّدُ أَخْبِرْنِيْ عَنِ الإِسْلاَمِ, فَقَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم : اَلإِسْلاَمُ أَنْ تَشْهَدَ أَنْ لاَإِ لَهَ إِلاَّ اللهُ وَ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوْلُ اللهِ, وَتُقِيْمُ الصَّلاَةَ, وَتُؤْتِيَ الزَّكَاةَ, وَتَصُوْمَ رَمَضَانَ, وَتَحُجَّ الْبَيْتَ إِنِ اسْتَطَعْتَ إِلَيْهِ سَبِيْلاً. قَالَ : صَدَقْتُ. فَعَجِبْنَا لَهُ يَسْئَلُهُ وَيُصَدِّقُهُ. قَالَ : فَأَخْبِرْنِيْ عَنِ الإِيْمَانِ, قَالَ : أَنْ بِاللهِ, وَمَلاَئِكَتِهِ, وَكُتُبِهِ, وَرُسُلِهِ, وَالْيَوْمِ الآخِرِ, وَ تُؤْمِنَ بِالْقَدْرِ خَيْرِهِ وَ شَرِّهِ. قَالَ : صَدَقْتَ. قَالَ : فَأَخْبِرْنِيْ عَنِ الإِحْسَانِ, قَالَ : أَنْ تَعْبُدَ اللهَ كَأَنَّكَ تَرَاهُ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تَرَاهُ فَإِنَّهُ يَرَاكَ. قَالَ : فَأَخْبِرْنِيْ عَنِ السَّاعَةِ قَالَ : مَا الْمَسْؤُوْلُ عَنْهَا بِأَعْلَمَ مِنَ السَّائِلِ. قَالَ : فَأَخْبِرْنِيْ عَنْ أَمَارَاتِهَا, قَالَ : أَنْ تَلِدَ الأَمَةُ رَبَّتَهَا, وَأَنْ تَرَى الْحُفَاةَ الْعُرَاةَ الْعَالَةَ رِعَاءَ الشَّاءِ يَتَطَاوَلُوْنَ فِيْ الْبُنْيَانِ, ثم اَنْطَلَقَ, فَلَبِثْتُ مَلِيًّا, ثُمَّ قَالَ : يَا عُمَرُ, أَتَدْرِيْ مَنِ السَّائِل؟ قُلْتُ : اللهُ وَ رَسُوْلُهُ أَعْلَمُ. قَالَ : فَإِنَّهُ جِبْرِيْلُ أَتَاكُمْ يُعَلِّمُكُمْ دِيْنَكُمْ. رَوَاهُ مُسْلِمٌ

Daripada Umar bin Khattab Radhiyallahu anhu berkata : Suatu ketika, kami (para sahabat) duduk di dekat Rasululah Shallallahu ‘alaihi wa sallam. Tiba-tiba muncul kepada kami seorang lelaki mengenakan pakaian yang sangat putih dan rambutnya amat hitam. Tidak terlihat padanya tanda-tanda perjalanan yang jauh, dan tiada seorang pun di antara kami yang mengenalinya. Dia segera duduk di hadapan Nabi, lalu lututnya disandarkan kepada lutut Nabi dan meletakkan kedua tangannya di atas kedua paha Nabi, kemudian ia berkata : “Hai, Muhammad! Beritahukan kepadaku tentang Islam.” Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab,”Islam adalah, engkau bersaksi tidak ada yang berhak disembah dengan benar melainkan hanya Allah, dan sesungguhnya Muhammad adalah Rasul Allah; mendirikan solat; menunaikan zakat; berpuasa di bulan Ramadhan, dan engkau menunaikan haji ke Baitullah, jika engkau telah mempunyai kemampuan melakukannya,” lelaki itu berkata,”Engkau benar,” maka kami hairan, dia yang bertanya dia pula yang membenarkannya. Kemudian dia bertanya lagi: “Beritahukan kepadaku tentang Iman”. Nabi menjawab,”Iman adalah, engkau beriman kepada Allah; kepada malaikatNya; kepada kitab-kitabNya; kepada para RasulNya;beriman kepada hari Akhir, dan beriman kepada takdir Allah yang baik dan yang buruk,” ia berkata, “Engkau benar.” Dia bertanya lagi: “Beritahukan kepadaku tentang ihsan”. Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab,”Hendaklah engkau beribadah kepada Allah seakan-akan engkau melihatNya. Kalaupun engkau tidak melihatNya, sesungguhnya Dia melihatmu.” Lelaki itu berkata lagi : “Beritahukan kepadaku bilakah terjadi Kiamat?” Nabi menjawab,”Yang ditanya tidaklah lebih tahu daripada yang bertanya.” Dia pun bertanya lagi : “Beritahukan kepadaku tentang tanda-tandanya!” Nabi menjawab,”Jika seorang budak wanita telah melahirkan tuannya; jika engkau melihat orang yang bertelanjang kaki, tanpa memakai baju (miskin papa) serta pengembala kambing telah saling berlomba dalam mendirikan bangunan megah yang menjulang tinggi.” Kemudian lelaki tersebut segera pergi. Aku pun terdiam, sehingga Nabi bertanya kepadaku : “Wahai, Umar! Tahukah engkau, siapa yang bertanya tadi?” Aku menjawab,”Allah dan RasulNya lebih mengetahui,” Beliau bersabda,”Dia adalah Jibril yang mengajarkan kalian tentang agama kalian.” [HR Muslim, no.8]

Makna kalimah

 طلع : Tiba2 muncul

 الساعة : Hari kiamat

 الأمارات : Tanda-tanda

 الحفاة : Orang yang tidak berselipar

 العراة : Tidak memakai pakaian

 العالة : Miskin/fakir

 مليا : Masa yang panjang

Keterangan hadis

Hadis ini menceritakan soal jawab yang berlaku diantara Nabi Muhammad saw dan malaikat Jibrail as yang datang kepada Nabi Muhammad dan para sahabat dalam bentuk seorang lelaki yang bertanyakan tentang perkara agama. Tujuannya adalah untuk mengajarkan kepada para sahabat tentang asas bagi agama Islam. Hadis ini merupakan hadis yang agung kerana terkandung didalamnya asas ajaran agama Islam iaitu rukun Islam, rukun Iman dan Ihsan. Hadis ini juga merupakan sumber bagi 3 ilmu yang wajib dipelajari oleh umat islam iaitu ilmu akidah, ilmu syariah dan ilmu tasawuf. Dalam hadis ini juga menceritakan tentang tanda-tanda hari kiamat.

Makna Islam

Perkataan Islam berasal daripada bahasa arab iaitu salima yang membawa makna selamat,keamanan dan ketenangan. Dan ia juga membawa makna tunduk, patuh dan menyerahkan diri pada zahir. Ini adalah islam dengan makna yang umum.

Adapun islam dengan makna yang lebih khusus boleh disimpulkan sebagai ajaran dan hukum hakam yang di turunkan oleh Allah kepada manusia melalui Nabi Muhammad yang terdapat didalamnya perintah dan larangan. Tujuannya adalah untuk mengatur hidup manusia supaya menjadi hamba dan khalifah diatas muka bumi. Maka sesiapa yang menerima apa yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw disebut sebagai seorang muslim.

Rukun Islam

1) Mengucap dua kalimah syahadah

    Ia adalah rukun yang pertama dan syarat utama untuk sesiapa yang ingin memeluk agama Islam. Tanpa mengucapkan dua kalimah syahadah seseorang tidak dikira islam walaupun mengerjakan solat atau ibadat yang lain.

    Mengucap dua kalimah syahadah bukanlah semata-mata di lisan sahaja tetapi mestilah disertai dengan kepercayaan dan keyakinan yang jazam(100%) terhadap kalimah yang diucapkan iaitu tiada tuhan yang disembah dengan sebenarnya melainkan Allah dan Nabi Muhammad adalah pesuruh Allah. Apabila seseorang telah mengucapkan dua kalimah syahadah maka wajib keatas orang islam yang lain untuk menunaikan hak orang islam keatasnya.

2) Mendirikan solat.

   Solat merupakan tiang agama. Nabi bersabda yang bermaksud “Solat itu adalah tiang agama, sesiapa yang mendirikan solat dia telah mendirikan agama dan sesiapa yang meninggalkan solat maka dia telah meruntuhkan agama”. Solat 5 waktu difardhukan dalam peristiwa agung iaitu israk mikraj. Ia menunjukkan keistimewaan solat berbanding ibadat yang lain.

3) Menunaikan Zakat

    Zakat adalah rukun islam yang ketiga. Zakat adalah ibadat harta yang diwajibkan oleh Allah kepada orang islam yang kurang berkemampuan. Tujuannya adalah untuk menyucikan harta dan jiwa manusia umat islam daripada sifat-sifat yang tidak baik.

4) Berpuasa di Bulan Ramadan

   Berpuasa adalah seorang menahan diri daripada makan dan minum serta perkara yang membatalkan puasa. Ibadat puasa hanya wajib dilakukan selama sebulan pada bulan ramadan. Hikmahnya adalah untuk mendidik manusia supaya tidak mengikut hawa nafsu.

5) Menunaikan Haji

    Rukun islam yang terakhir adalah menunaikan haji di Mekah. Kewajipan ini hanya sekali seumur hidup bagi yang berkemampuan dan tidak wajib bagi mereka yang tidak ada kemampuan melaksanakannya.

Adakah Islam hanya pada 5 perkara ini sahaja??

Ini merupakan satu salah faham yang sering berlaku dalam kalangan umat islam sendiri. Mereka menyangka islam hanya terbatas pada 5 perkara ini sahaja sedangkan ini adalah asas bagi agama Islam bukanlah keseluruhan Islam. Islam adalah agama yang syumul iaitu merangkumi keseluruhan aspek hidup manusia. Hukum hakam yang terdapat dalam agama Islam bukanlah hanya pada perkara ibadat sahaja bahkan pada semua aspek kehidupan manusia iaitu ibadat, muamalat, munakahat dan jenayah.

“ Islam adalah menyeluru, mencakupi semua bidang hidup; islam adalah negara dan watan, atau pemerintah dan umat. Akhlak dan kekuatan atau rahmat dan keadilan. Pengetahuan dan undang-undang atrau ilmu dan kehakiman . Kebendaan dan harta atau usaha dan kekayaan, Jihad dan dakwah atau tentera dan fikrah. Akidah yang benar dan ibadat yang sahih” – Imam Hassan Al – Banna 


Makna Iman

Iman bermaksud kepercayaan atau membenarkan didalam hati terhadap apa yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw. Untuk menjadi seorang yang beriman mestilah percaya dan yakin dengan kesemua rukun iman tanpa mengabaikan satu pun daripadanya. Kesemuanya 6 rukun iman ini adalah merupakan kepercayaan didalam hati yang tiada siapa yang tahu melainkan Allah dan tidak wajib kepada kita untuk menyelidik apakah yang ada didalam hati manusia samaada dia telah beriman atau tidak. Memadai kalimah syahadah menjadi satu bukti bahawa dia telah beriman.

Rukun Iman

1) Beriman kepada Allah.

Beriman kepada Allah bermaksud yakin dan percaya wujudnya Allah yang maha esa, hanya dia yang berhak disembah, yang menciptakan dan mengatur segala makhluk dan alam ini, yang bersifat dengan segala sifat kesempurnaan dan tiada kekurangan, tiada yang boleh memberikan manfaat dan mudarat melainkanNya dan dikembalikan segala urusan kepadaNya. Inilah asas bagi beriman kepada Allah yang disebut oleh kebanyakan para ulama.

2) Beriman kepada Malaikat

Beriman kepada malaikat bermaksud percaya dengan wujudnya malaikat iaitu makhluk Allah yang diciptakan daripada cahaya, mereka taat perintah Allah dan tidak sama sekali melanggar perintah Allah. Mereka juga tidak makan dan minum, tidak ada jantina. Bilangan malaikat tidak diketahui oleh sesiapa melainkan Allah.

Terdapat 10 malaikat yang wajib diketahui oleh setiap muslim iaitu

1- Jibrail : menurunkan wahyu

2- Mikail : menurunkan rezeki

3- Israfil : meniup sangka kala

4- Izrail : mengambil nyawa

5- Munkar : menyoal dalam kubur

6- Nakir : menyoal dalam kubur

7- Raqib : menulis amalan baik

8- Atid : menulis amalan jahat

9- Ridwan : menjaga pintu syurga

10- Malik : menjaga pintu neraka

3) Beriman kepada Kitab

Beriman kepada kitab bermaksud terima,percaya dan yakin terhadap Kitab Allah dan segala apa yang terkandung didalamnya dan kitab yang terakhir yang diturunkan adalah Al-Quran. Al-Quran menasakhkan segala kitab yang terdahulu. Maka dengan itu segala hukum hakam yang terdapat didalam kitab terdahulu juga dinasakhkan. Tujuan penurunan kitab-kitab adalah untuk memberi petunjuk dan hidayah kepada manusia. Terdapat 4 kitab yang wajib diketahui oleh umat islam. Adapun bilangan yang sebenar terdapat perbezaan diantara para ulama dan tiada siapa yang tahu melainkan Allah. 4 kitab tersebut adalah

1- Kitab Taurat : Nabi Musa

2- Kitab Injil : Nabi Isa

3- Kitab Zabur : Nabi Daud

4- Kitab Quran : Nabi Muhammad

4) Beriman kepada Rasul

Beriman kepada rasul-rasul bermaksud terima dan yakin terhadap rasul-rasul yang diutuskan oleh Allah. Ia juga bermaksud terima dan yakin terhadap segala yang dibawa oleh rasul-rasul iaitu segala perintah dan hukum hakam. Rasul yang terakhir diutuskan adalah Nabi Muhammad saw. Tujuan mereka diutuskan adalah untuk membimbing manusia kepada Allah. Terdapat 25 nabi yang wajib diketahui oleh setiap orang islam iaitu :

1.Nabi Adam as   
2. Nabi Idris as
3. Nabi Nuh as
4. Nabi Hud as 9.
5. Nabi Soleh as 
6. Nabi Ibrahim as
7. Nabi Luth as
8. Nabi Ismail as
9. Nabi Ishaq as
10. Nabi Ya`kub as
11. Nabi Yusuf as
12. Nabi Ayyub as
13. Nabi Syu`ib as
14. Nabi Musa as
15. Nabi Harun as
16. Nabi Zulkifli as
17. Nabi Daud as
18. Nabi Sulaiman as
19. Nabi Ilyas as
20. Nabi Ilyasa as
21. Nabi Yunus as
22. Nabi Zakaria as
23. Nabi Yahya as
24. Nabi Isa as
25. Nabi Muhammad saw

5) Beriman kepada Hari Akhirat

Beriman kepada hari akhirat bermaksud percaya dan yakin adanya hari kiamat iaitu hari dibangkitkan segala makhluk untuk dihisab segala amalan semasa didunia. Manusia akan melalui beberapa fasa pada hari kiamat sebelum masuk kedalam syurga atau neraka iaitu hisab, ditimbang amalan,melalui siratal mustaqim dan akhir sekali dimasukkan kedalam syurga atau neraka. Terdapat banyak nama hari akhirat seperti hari pembalasan, hari hisab, hari kiamat dan lain2 lagi. Beriman kepada hari kiamat menjadikan manusia sentiasa berhati-hati dalam melakukan apa-apa kerana ia akan disoal pada hari akhirat.

6) Beriman Kepada Qada’ dan Qadar.

Rukun Iman yang terakhir adalah beriman kepada qada’ dan qadar. Ia Bermaksud percaya dan yakin bahawa segala yang berlaku adalah dengan kehendak,takdir dan ketentuan Allah sejak azali lagi. Segala yang ditakdirkan Allah adalah baik bagi manusia kerana Allah maha bijaksana. Manusia diberikan usaha dan ikhtiar oleh Allah tetapi usaha dan ikhtiar manusia tidak mampu mengubah apa yang ditentukan oleh Allah. Beriman dengan qoda’ dan qadar menjadikan kita sentiasa bersifat positif dan tidak berputus asa dalam kehidupan.

Makna Ihsan

Inilah merupakan kesempurnaan bagi islam dan iman seseorang. Ihsan disimpulkan sebagai mentaati perintah Allah dan mengikhlaskan segala amalan kepada Allah, seolah-olah melihat Allah dan jika tidak mampu maka ingatlah bahawa Allah sentiasa memerhatikan.

Daripada ini lah lahirnya ilmu tasawuf iaitu ilmu penyucian jiwa. Tujuannya supaya dapat mencapai tahap ihsan dalam melaksanakan ibadat. Hasil daripada ihsan ini akan melahirkan insan yang sentiasa tekun, rajin dan jujur dalam semua kerja sehariannya kerana dia merasakan tanggungjawab yang dipikul.

Bilakah Hari Kiamat??

Persoalan tentang hari kiamat merupakan persoalan yang sering diungkapkan oleh golongan musyrikin bahkan sehingga hari ini. Pada hakikatnya tiada siapa pun tahu bila terjadi hari kiamat melainkan Allah. Ini sepertimana yang dinyatakan didalam Al-Quran melalui firmanNya 

(    ………إِنَّ ٱللَّهَ عِندَهُۥ عِلۡمُ ٱلسَّاعَةِ  )

[Surah Luqman : ayat 34]

Maksudnya : Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat.

Ayat ini menjelaskan bahawa tiada siapa pun mengetahui bilakah akan berlakunya hari kiamat. Adapun apa yang disampaikan oleh Nabi Muhammad adalah tanda-tanda hari kiamat. Terdapat 2 tanda hari kiamat yang dinyatakan oleh Nabi Muhammad saw dalam hadis ini iaitu :

1- Seorang hamba melahirkan tuannya.

Terdapat banyak pendapat ulama tentang ini. Diantaranya adalah berlaku banyak pembukaan negeri Islam dan umat islam mengambil tawanan sebagai hamba perempuan. Lalu hamba perempuan itu melahirkan anak kepada tuannya sendiri maka anaknya itu dikira tuan kerana mengikut martabat bapanya. Dan pendapat yang banyak dipegang oleh para ulama adalah banyak berlakunya banyak anak derhaka iaitu ibunya seolah-olah menjadi hamba kepada anaknya sendiri

2- Para pengembala kambing yang miskin berlumba-berlumba meninggikan bangunan. Maksudnya adalah pada akhir zaman nanti pengembala-pengembala kambing di tanah arab menjadi kaya raya dan bermegah-megah dengan binaan yang dibina.

Apakah beza diantara Islam dan Iman??

Perkataan islam dan iman kadang kala menunjukkan satu perkara yang sama iaitu taat dan patuh kepada perintah Allah samaada zahir dan batin. Dan kadang kala perkataan Islam membawa maksud semua perkara agama seperti akidah, ibadat dan akhlak. Firman Allah :

(  …..إِنَّ ٱلدِّینَ عِندَ ٱللَّهِ ٱلۡإِسۡلَـٰمُۗ  )

[Surah Aal-E-Imran 19]

Maksudnya : Sesungguhnya ugama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam.

        Kadang kala perkataan Iman juga membawa maksud yang sama seperti islam iaitu semua perkara agama seperti akidah,ibadat dan akhlak. Ini adalah makna yang umum bagi kedua-dua perkataan.

     Namun begitu ada juga digunakan perkataan Islam dan Iman ini menunjukkan makna yang berbeza yang lebih khusus. Islam merujuk kepada hal-hal berkaitan amalan zahir sahaja seperti solat dan lain-lain. Manakala Iman pula merujuk kepada perkara-perkara dalam hati  seperti keimanan dan keyakinan.
Ulama menyatakan apabila disebut islam dan iman dalam ayat yang sama maka ia membawa makna yang lebih khusus manakala bila disebut salah satu maka ia merujuk kepada makna yang lebih umum.

Pengajaran

1 – Mengajarkan adab dan akhlak dalam menuntut ilmu seperti berpakaian bersih dan menghormati guru

2 – Salah satu cara menuntut ilmu dan mentarbiah adalah dengan soal dan jawab

3 – Martabat yang paling tinggi bagi islam seseorang adalah ihsan

4 – Hanya Allah mengetahui perkara ghaib

5 – Wajib beriman dengan kesemua 5 rukun Islam

6 – Wajib beriman dengan kesemua 6 rukun iman.

Rujukan

  1. Kitab al Jami’ fi Syarhi al Arbain an Nawawiah
  2. Kitab al Jawahir al Luluiah fi Syarhil Arbain an Nawawiah
  3. Kitab al Wafi fi Syarhi al Arbain an Nawawiah
  4. Kitab Al-Anwarul Muhammadiah Syarhil al Arbain an Nawawiah
  5. Mabadiul Islam Syed Hawwa

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment